Pratik Bilgiler

Okul Başarısını Artırmak İçin Neler Yapılabilir?

Öğrenim dönemi boyunca oluşan stres ve heyecan; yemek yeme davranış bozukluklarına bağlı kilo kaybına ya da aşırı kilo alımına, mide bulantısına ve baş dönmesine, kabızlık, gaz gibi sindirim sistemi şikâyetlerine neden olabilir. Bu nedenle okulun devam ettiği süre boyunca (özellikle sınav zamanı) tüketilen gıdalara özen gösterilmesi gerekir.

Okul başarısını arttırmak için beslenme alışkanlığında yapılacak küçük değişiklikler çok etkili sonuçlar yaratabilir.

Beslenme programının 3 ana 4-5 ara öğün şeklinde olması, öğünlerde sebze, meyve, tahıl ve et, tavuk veya balık olmak üzere tüm besin gruplarına yer verilmesi ve mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanması gerekir.



Eğer kahvaltı edilmez ise, akşam yemeğinden sonra ertesi gün öğlen yemeğine kadar geçen yaklaşık 22 saatlik süre boyunca aç kalınması dikkat dağınıklığına ve konsantrasyon bozukluğuna yol açar.

İnsanın ileri yaşta yaşam kalitesini düşüren osteoporosiz ‘in temel nedeni çocukluk ve gençlik yıllarında kalsiyumun temel kaynağı olan süt ve türevlerinin yetersiz alımı, kapalı giyim biçimi nedeniyle güneşten düzenli yararlanmama ve çevre koşullarının yetersizliği yüzünden düzenli fiziksel aktivite yapılmamasıdır.

Yeterli besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; İçecek olarak süt veya taze sıkılmış meyve suyu, Peynir, yumurta, 1-2 dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve’ gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir mönü bulunmalıdır.

Kolalı içecekler de bol miktarda kafein içerir. Sınavlardan önce çok fazla çay, kahve ve kola içmek; kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa, korku ve endişeye sebep olur. Ayrıca kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına, böylece zaten yüksek olan stres düzeyinin daha da artmasına neden olabilmektedir.

Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları içmek, açık havada spor aktiviteleri gerçekleştirmek ve kan şekeri dengesinin sağlanmasına yardımcı olması açısından kuru meyveler tüketmek daha doğru olur.

Başarılı bir okul performansı için aşağıdaki besin gruplarından her gün düzenli tüketmek önemlidir:

SÜT GRUBU: Süt, yoğurt, peynir ve sütten yapılan besinler süt grubunda bulunmaktadır. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve B12 olmak üzere birçok besin öğesinin kaynağıdır. Gece rahat bir uyku için yatmadan önce süt veya yoğurt tüketilmesi güzel bir alışkanlıktır.

ET GRUBU: Bu grupta et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem gibi) bulunur. Bu grup; protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B1 ve A vitamini ve posa (kurubaklagiller) içerir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar, içerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar.

TAHIL GRUBU: Tahıl ürünleri; un, bulgur, nişasta, makarna, şehriye, ekmek ve pirinçtir. Saflaştırılmamış (işlenmemiş) tahıllar başta B1 vitamini olmak üzere, B grubu vitaminleri yönünden zengindirler. Beynin ihtiyacı olan kan şekerini, özellikle sabah tüketilecek, süt, tam buğday ekmeği, yulaf, meyve vb. besinlerden alabiliriz.

SEBZE MEYVE GRUBU: Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. Vitamin ve mineraller ( folik asit, A vitamini, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum) bakımından zengindirler. Özelikle ara öğünlerde tüketilen meyve, hem enerji kaynağı hem de vitamin kaynağı olması açısından son derece önemlidir.