Pratik Bilgiler

Metabolizmayı Hızlandırma Kılavuzu

Metabolizma, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için yaktığı enerji miktarıdır. İyi çalışan bir metabolizmanız varsa, besinlerle aldığınız kalorileri rahatça yakar, enerjik, zinde, formda, güçlü, yağ- kas oranı makul seviyelerde bulunan biri olarak yaşamınızı sürdürürsünüz. Kilomuzu etkileyen birçok faktör var. En başta da ‘metabolizmanın hızı’ bulunuyor. Metabolizması hızlı olanların avantajı sadece kilo kontrolünü daha kolay yapmaları değil, aynı zamanda daha fit olup, daha az hastalanmaları ve daha uzun yaşamalarıdır. Bu nedenle sağlığımızı korumak, yaşlanma sürecini yavaşlatmak için de metabolik dengemize dikkat etmemiz ve hızlı bir metabolizmaya sahip olmamız gerekir.

İşte size bazal metabolizmanızın daha hızlı ve güçlü olması için birkaç tüyo:

- Öğün atlamayın, gereğinden az kalori tüketmeyin: Vücudunuz daha az besin ile yaşamını sürdürmeye alışırsa, aldığı enerjiyi harcarken daha dikkatli olacak ve doğal olarak metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Besin alımınızda değişiklik olmasa bile, aldığınız kaloriyi harcarken yavaşlayacak ve zamanla istenmeyen kilolar bedeninizde kalacaktır. Bu nedenle hiçbir zaman 1200 kalorinin altında enerji almamak gerekir. İhtiyacınız olan kalori miktarını bir diyetisyenle görüşerek hesapladıktan sonra, bunu ana ve ara öğünlere dengeli bir şekilde bölmek işinizi kolaylaştıracaktır.

- Kas Kütlenizi Arttırın: Eğer kaslarınız güçlü ise, siz ister aktif, ister istirahat halinde olun daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Ne kadar çok kasa sahip olursanız, metabolizmanızda o kadar hızlı çalışır. Bir kas kütlesine ne kadar çok aktivite yaptırır, ne kadar çok yük yüklerseniz -aktivitenin aerobik veya direnç egzersizleri olması önemli değil- hücrelerin gücü de, yağ yakma kapasitesi de o ölçüde artar. Hadi o zaman kasları güçlendiren egzersizlere hemen başlayabilirsiniz. Düzenli yürüyüşler, asansör yerine merdivenleri kullanmak, hafif yükleri kendimizin taşıması, evde işyerinde esneme, çömelme hareketleri yapmanın, hafif( 1,5- 2 kg ) ağırlıkları kaldırmanın sonucunda fit bir görünüm yanında, metabolizmanızın da hızlandığını göreceksiniz.

- Haftada en az 3-4 gün 45-60 dakika süren egzersizler yapın: Vücudunuzdaki büyük kas gruplarını her gün 45-60 dakika aerobik egzersiz yaparak kullanmayı becerebilir ve aktif bir yaşam şeklini benimserseniz; hem metabolizmayı hızlandırmış, hem insülin direncini kırmış, hem de haftada en az ½- 1 kilo civarında kilo kaybetmeyi garantilemiş olursunuz. Bol bol yürüyün, yüzün, dans edin...

- Yeterli Uyuyun: Uyku sorunu olanlar daha kolay kilo alıyor. Güne uyku ile iyi beslenmiş olarak başlayın. Düzgün çalışan bir metabolizma için 23.00- 04.00 saatleri arasında mutlaka uyuyun. Eğer gece atıştırmaları varsa uykusuzluk daha fazla kilo almanıza neden olur. Az uyuyanların, sekiz saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren bazı çalışmalar var.

- Su İhtiyacınızı Tam Olarak Karşılayın: Güne bir bardak su ile başlayın ve gün içerisinde mutlaka 2,5 litre su içmeye çalışın. - Her gün Düzenli Olarak Kahvaltı Yapın: Kahvaltının en önemli öğün olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Protein, yağlı tohum, bol sebze ve mutlaka 1-2 dilim tam buğday ekmeği tüketin.

- Akşam Yürüyüşleri Yapmaya Çalışın: Bazı kişilerin metabolizmaları gün sonunda iyice yavaşlar. Akşam yemeğinden önce yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş metabolizma hızınızı arttırarak, daha sonraki 2-3 saat boyunca yüksek kalmasını da sağlar. Böylece akşam aldığınız kaloriler vücudunuzda yağa dönüşmeden harcanmaya devam eder.