Pratik Bilgiler

D Vitamini Neden Önemli?

D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli bir vitamindir.Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.

D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. D vitamini kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırarak artırır. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır. Vücuda besinler yoluyla Provitamin - D şeklinde alınır. Güneş ışınlarının etkisiyle deride D vitaminine dönüşür. Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gereklidir. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

Yapılan çalışmalarda, obezite hastalarının vücutlarındaki D vitamini oranının, diğer kişilere oranla daha az olduğunun tespit edildiği bildirildi.

"PLOS Medicine" bilim dergisinde yer alan makalede, 42 bin kişinin katıldığı ve 21 çalışmadaki genetik verilerin analiz edildiği açıklandı.

Araştırmaya göre, vücut ağırlığının boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanan beden College London Üniveritesi Çocuk Sağlığı Enstitüsünün yaptığı çalışma sonuçlarına göre, obez ve aşırı kilolu insanlarda D vitamini eksikliğinin izlenmesi ve tedavisinin, obezite ile mücadele önemli rol oynayacağını göstermektedir.

Yeme alışkanlığı ve genetiğin obezitede rol oynadığını, yürümek ve koşmak gibi fiziksel etkinliklerin kiloyu dengeleyerek D vitamini eksikliğinin oluşmasına engel olacağının unutulmamak gerekir.

O ZAMAN D VİTAMİNİ İHTİYACIMIZI NASIL KARŞILARIZ?

D vitamini, hem güneş ışınlarından hem de vitamin takviyesiyle elde edilebiliyor. D vitamini seviyesi normalin üstünde ve altında olan çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemik yumuşaması ve erimesi gibi durumlar görülebiliyor.

Güneşe maruz kalınan süre, mevsim, yaş, cilt tipi vücudumuzun D vitamini üretimini etkiler. Güneş koruyucu kullanmadan güneşlenmek D vitamini seviyesi için bir çözümdür. Yazın 15- 20 dakika, kışın her fırsatta güneşten faydalanmak gerekir.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta da güneşlendikten sonra en az 45 dk. sabun kullanarak duş yapmamak gerektiğidir. Sabun kullanılarak duş yapıldığında ciltteki D vitamini sentezi engellenmektedir.

Günlük ihtiyaç 200- 400 ünitedir. 50 yaş üzeri bu rakam 400 ve 70 yaş üstünde 600 üzerine çıkar.

Soğuk havalarda, kalabalık ortamlarda ve salgın grip, nezle, bronşit gibi enfeksiyonlardan korunmak, bağışıklığımızı artırmak için yapılacak ilk tavsiye vitamin D düzeyine baktırmak olmalıdır. Özellikle D vitamini rezervleri çok önemlidir. Herhangi bir sağlık kuruluşunda yapılacak bir kan testi ile bu sonuç öğrenilebilir.

D vitamininin önemli kaynakları; tereyağ, süt, yulaf, tatlı patates, yumurta, sıvı yağlar, karaciğer, özellikle yağlı deniz balıklarından somon, sardalya, ve ton balığıdır. Bitkilerden en çok mantar, maydanoz, ısırgan otu, yoncada bulunur.